Laituri vai toimisto? Molempi parempi

Atlas IT-kartoitus Onko IT-ympäristösi ylläpito tulipalojen sammuttelua?

Pyydä apua
Moni tekee laiturin nokassa mielellään muuta kuin töitä, esimerkiksi kalastaa.
Laiturin nokassa moni tekee mielellään muuta kuin töitä. Valtaosa toimistotyöläisistä menee töihin toimistolle lähes vanhaan malliin.

Miksi nököttää toimistolla, kun töitä voi yhtä hyvin tehdä kesämökin laiturilla? Ei niin kauan sitten etätyötä hypetettiin ja hehkutettiin mahdollisuutta tehdä töitä missä ja milloin vain.

Niistä ajoista etätyö on muuttunut arkipäiväiseksi ja laituriglamouri on karissut. Laiturilla on vaikea löytää hyvää asentoa, näytöltä ei tahdo nähdä mitään, ja mikä tärkeintä, mökillä olisi huomattavasti mukavampaa keskittyä veden liplatukseen kuin työntekoon.

Toimistossa koko ympäristö on viritetty tukemaan tehokasta työntekoa

Valtaosa toimistotyöläisistä menee töihin toimistolle melkein vanhaan malliin ja pitää etäpäiviä yhden silloin, toisen tällöin.

Tähän on hyvät syyt. Toimistolla on muita, tuttuja ihmisiä, jotka painiskelevat samojen tehtävien parissa ja joiden kanssa voi selvitellä ongelmia, kehittää toimintaa ja ideoida uutta. Ihmiskontaktien lisäksi toimistolla on myös kotia tai kahvilaa parempi varustus ergonomisesti ja toiminnallisesti.

”Jos Risto tulee kiukkuisena töihin, hänet ohjataan rauhalliseen ja aurinkoiseen paikkaan.”


Toimistossa koko ympäristö – valaistus, akustiikka, ergonomia ja laitteet – on viritetty tukemaan tehokasta työntekoa. Siellä on tehokas verkko, iso näyttö, tulostimet ja muita työnteossa tarvittavia laitteita. Vähintäänkin pienellä vaivalla näin voisi olla.

Toimistotyö muuttuu yhä houkuttelevammaksi

Tulevaisuudessa tilanne paranee entisestään, kun oppivat ympäristöt auttavat työntekijää löytämään aina kuhunkin tehtävään ja mielialaan sopivimman työpisteen. 

Jos Risto tulee aamulla kiukkuisena töihin, hänet ohjataan rauhalliseen ja aurinkoiseen paikkaan rauhoittumaan. Jos hänen pitää tehdä analyyttistä työtä, toimiston viilein nurkka sopii siihen parhaiten, luovaan työhön tarvitaan lämpöä (näin Fraunhofer-instituutin tutkimuksen mukaan).

Se on tulevaisuutta, mutta jo nyt monessa työpaikassa voi itse valita, mitä työtä tekee missäkin. Tätä kannattaa hyödyntää. Laiturin nokassa voi tehdä töitä, mutta siellä voi keskittyä miettimään asioita omassa päässään – turhaa sinne on tietokonetta raijata.

Missä tahansa töitä tekeekään, kannattaa työympäristön mahdollisuudet hyödyntää täysimääräisesti.
Missä tahansa töitä tekeekään, kannattaa työympäristön mahdollisuudet hyödyntää täysimääräisesti.

Viisas työantaja antaa työntekijöilleen tämän vapauden, mutta myös pitää huolen siitä, että työympäristöt ja laitteet tukevat työntekoa tehokkaasti.

Risto Luostarinen

Risto Luostarinen, tuotepäällikkö, Fujitsu Finland Oy


Kirjoittaja työskentelee Fujitsu Finland Oy:n tuotepäällikkönä. 


Kiinnostaako yrityksesi IT-ympäristön kehittäminen?