”Viikosta melkein yksi päivä menee sähläämiseen”– huomioi nämä sujuvassa työympäristössä

Työpaikoilla sählätään entistä enemmän, kertoo kyselytutkimus. Asiantuntijan mukaan suurin selitys tuottavuutta vähentävälle sähläykselle löytyy työn organisoinnista ja myös huonoista työvälineistä, joista suurimmalla osalla vastaajista on huonoa kokemusta. Lue vinkkejä, miten IT-työvälineiden toimivuuteen ja ongelmatilanteiden sujuvaan hoitamiseen voi vaikuttaa.
Ammattiliitto Pron työmarkkinatutkimuksen mukaan työelämän niin sanottu sähläysprosentti on kasvussa. Kun vuonna 2016 kyselyyn vastanneista 44,2 prosenttia kertoi työnsä sisältävän sähläämistä, vuonna 2019 niin kertoi jo lähes puolet (49,5 prosenttia) vastanneista.
”Voi hyvin sanoa, että viikosta melkein yksi päivä on lähinnä sähläämistä”, arvioi Ammattiliitto Pron tutkija Petri Palmu.
Kyselytutkimuksessa sählääminen koostuu kolmesta eri osatekijästä: jatkuvista häiriöistä, turhiksi koetuista työtehtävistä ja korkeasta työn kuormituksesta. Mittari on varsin karkea, mutta se antaa suuntaa siitä, miten paljon työajasta menee sähläämiseen.
Palmun mukaan sähläämisen tiedostaminen on tärkeää työyhteisöissä niin taloudelliselta, sosiaaliselta kuin ekologiselta kannalta.
”Sählääminen itsessään merkitsee jo tuottavuuden alenemista, koska osa työajasta menee lopputuloksen kannalta epäolennaiseen ja rasittaa työyhteisöä.”
Töiden organisointi uudella tavalla auttaa
Suurimmat ongelmat liittyvät Palmun mukaan johtamiseen, töiden organisointiin ja ennakointiin sekä hyvän tiedon käyttöön päätöksenteossa.
Pron kyselytutkimuksen mukaan yksi yleisimmistä sähläystä aiheuttavista ongelmista työpaikoilla on se, että työ häiriintyy tai keskeytyy liian usein.
Ulkoistettuja IT-palveluita tuottavan Printcom Centerin myynti- ja markkinointipäällikkö Jukkapekka Porali kertoo, että esimerkiksi yritysten sisäisten IT-asiantuntijoiden työ keskeytyy jatkuvasti erilaisiin IT-tukipyyntöihin.
”Usein heidän päätyönsä on kuitenkin kehittää yrityksen järjestelmiä. Sellaista projektityötä pitää päästä tekemään intensiivisesti”, Porali kertoo.
Ilman erillistä IT-tukea käyttäjä ei saa haluamaansa IT-tukea niin nopeasti kuin pitäisi ja molempien työ keskeytyy häiritsevästi.
Huonot työvälineet lisäävät sairauspäiviä ja vähentävät tuottavuutta
Myös työvälineillä on osansa sähläyksessä. Tutkimuksen mukaan lähes jokaisella on ainakin vähän puutteita työvälineissä. Tutkimukseen osallistuneet antoivat työvälineidensä määrälliselle ja laadulliselle riittävyydelle keskimäärin arvosanan 3,5 asteikolla 1–5.
”Huonommat työvälineet näyttävät lisäävän sairauspäiviä, joten tuottavuus heikkenee sitä kautta. Toki huonot työvälineet aiheuttavat myös sähläystä”, Petri Palmu sanoo.
Vinkkejä työn tehokkuuden parantamiseen it-työvälineillä
Jukkapekka Porali on havainnut, että tämän päivän yrityksissä on aika usein puutteita modernin tietotyöläisen varusteissa.
”Niinkin yksinkertaisen varusteen kuin vastamelukuulokkeiden pitäisi olla jokaisen avokonttorityöntekijän vakiotyökalu”, Porali vinkkaa.
Laadukkaat vastamelukuulokkeet takaavat etäpalavereiden onnistumisen ja antavat mahdollisuuden keskittyä työhön avokonttorihälinässä.
Kokonaisvaltaisemmin työtehoa tuetaan oikein mitoitetuilla työpisteillä ja näytöillä sekä etäneuvottelutiloilla AV-ratkaisuineen.
”Oikean kokoiset ja laadukkaat näytöt täydentävät kannettavan tietokoneen käytettävyyttä työpisteellä ja nopeuttavat työtä. USB-C-liitäntään yhteensopivilla näytöillä ja näyttötelineillä voit unohtaa myös erillisen telakan. Langattomilla näppäimistöllä ja hiirellä täydennetyssä työpisteessä työntekijät nauttivat todellisesta ”Clean Desk” -elämyksestä. Toimiston etäneuvotteluvalmiudet saa huippukuntoon AV-ratkaisuun liitettävällä kamera-kaiutin-soundbarilla, Porali luettelee esimerkkejä.
Printcom Center haluaa tukea yrityksiä, jotta arki olisi mahdollisimman sujuvaa